Nikon D3100

Zadivljujuće jednostavan za upotrebu D3100 predstavlja rešenje svake porodice za lepe slike. Bez obzira na to da li se radi o porodičnom portretu ili o oštroj slici dečice u trku, režim vodiča će vam za tren oka pokazati kako da za tren oka snimite neverovatne fotografije. Opcija D-Movie pruža vam mogućnost da snimite video sekvence u HD rezoluciji i da snimite akciju izvanrednog kvaliteta bilo danju ili noću. Nikonova napredna EXPEED 2 mašina za obradu slike maksimalno povećava performanse CMOS senzora od 14,2 megapiksela za dobijanje izvanredno jasnih slika živopisnih boja. Neverovatno lagan za jedan fotoaparat sa objektivom koji odbija svetlost, D3100 čini snimanje fotografije na kojoj je vaša porodica lakim, ma gde bili.

  14.2 megapixel DX-format CMOS image sensor

  EXPEED 2: Nikon's advanced image processing engine

  High ISO (100-3200) light sensitivity – extendable up to 12800

  GUIDE mode: intuitive in-camera assistance

  D-Movie: full HD (1920 x 1080) movie clips

  CMOS senzor za sliku DX-formata od 14,2 megapiksela isporučuje realistične slike živopisnih boja, smanjenu buku i ublaženu zvučnu gradaciju.

  EXPEED 2 mašina za obradu slike pruža poboljšanu mogućnost snimanja filmova, izuzetno osećajne performanse i maksimalan kvalitet slike.

  Visoka ISO (100-3200) osetljivost na svetlo – proširiva i do 12800 ističe se: automatskim ISO podešavanjem  koje se može ručno proširiti i do ISO 12800 korišćenjem Hi2 podešavanja . Omogućava veće brzine zatvarača, što značajno smanjuje rizik od dobijanja nejasnih slika prilikom snimanja objekata koji se brzo kreću ili prilikom fotografisanja u uslovima slabog osvetljenja.

  Režim „VODIČ“: brza pomoć ugrađena u fotoaparat i laka za korišćenje. Ovaj režim vam postavlja pitanje u vezi sa slikom koju želite da snimite i automatski optimizuje podešavanja kako bi se ostvarili izvanredni rezultati. Na ekranu se pojavljuje uzorak slike kako biste videli šta će se dogoditi sa slikom ukoliko primenite predložena podešavanja.

  D-Movie – filmske sekvence u potpunoj HD rezoluciji (1920 x 1080): snimite lepe filmske sekvence visoke (HD) definicije sa zvukom. Ovaj fotoaparat ima veliki senzor slike i visoku ISO osetljivost, čime se obezbeđuje izuzetan kvalitet slike’. NIKKOR objektiv može da se koristi za dobijanje filmskih efekata, a isto tako možete da načinite jednostavne izmene na sekvencama ugrađenim u fotoaparat brisanjem scena ili čuvanjem specifičnih kadrova kao nepokretne slike.

  Prikaz uživo sa automatskim izborom scene olakšava pravljenje kompozicijske slike pomoću LCD ekrana. Opcija automatskog izbora scene će izabrati najbolji režim za scenu i objekat koje želite da snimite, a stalni servo AF (AF-F) režim omogućava da objekti uvek budu u fokusu bez pritiskanja dugmeta za otpuštanje zatvarača.

  LCD ekran visoke rezolucije i veličine 7,5 cm (3 inča) omogućava lak pregled osnovnih informacija o fotoaparatu i pretvara pregledanje i uređivanje fotografija i filmova u istinsko zadovoljstvo.

  Sistem za izuzetno oštro automatsko fokusiranje od 11 tačaka omogućava brzu i preciznu pokrivenost autofokusom u celom kadru. Četiri režima AF oblasti, uključujući AF sa 3D-praćenjem, omogućavaju dobijanje slika velike oštrine čak i kada se objekat ne nalazi u centru kadra, kao i kada se brzo kreće ili je njegovo kretanje potpuno nepredvidivo.

  Funkcija Active D-Lighting automatski zadržava detalje presijavanja i senki, što omogućava dobijanje slika sa prirodnim kontrastom od kojih zastaje dah.

  Kontrole slike omogućavaju vam da podesite izgled i atmosferu na slikama pre fotografisanja. Odaberite jedno od šest podešavanja: „Standard“ (Standardno), „Vivid“ (Izražajne boje), „Neutral“ (Neutralno), „Monochrome“ (Monohromatski), „Portrait“ (Portret) i „Landscape“ (Pejzaž).

  Bogati ugrađeni meni za uređivanje funkcija pruža vam mogućnost da uredite i poboljšate slike i filmove na fotoaparatu. Nudi tehnike kao što su korekcija crvenih očiju i brzo retuširanje, kao i paletu filter-efekata.

  Dupli integrisani sistem za uklanjanje prašine: Sistemi za čišćenje senzora slike i kontrolu protoka vazduha štite senzore slike u fotoaparatu od prašine, čime se obezbeđuje dobijanje jasnih slika bez tačkica.’

  Lagano kućište i superiorna ergonomija: bezbednosna drška čini fotoaparat prijatnim za rukovanje. Uz kontrole koje su namenjene za najčešće korišćene funkcije poput Live View (prikaz uživo), D-Movie i oslobađanje zatvarača rukovanje je pravo uživanje.

Iyvor: Nikon

Tip Jednooki refleksni digitalni fotoaparat
Nožica objektiva Nikon F nožica (sa AF kontaktima)
Efektivan ugao prikaza Približna dužina fokusa objektiva iznosi 1,5x (Nikon DX format)
Senzor slike 23,1 x 15,4 mm CMOS senzor
Efektivni pikseli 14,2 miliona piksela
Ukupno piksela 14,8 miliona piksela
Sistem za uklanjanje prašine Senzor za čišćenje slike, referentni podaci za uklanjanje prašine sa slike (potreban je opcionalni Capture NX 2 softver
Veličina slike (u pikselima) 4,608 x 3,072 (L); 3,456 × 2,304 (M); 2,304 × 1,536 (S)
Format datoteke NEF (kompresovani RAW); JPEG: JPEG-osnova u skladu sa finom (oko 1 : 4), normalnom (oko 1 : 8), ili osnovnom (oko 1 : 16) kompresijom; moguće je istovremeno snimanje kompresovane RAW i JPEG fine slike
Mediji SD (Secure Digital), SDHC, SDXC i Eye-Fi memorijske kartice
Kontrolni sistem slike Na raspolaganju su opcije „Standard“ (Standardno), „Neutral“ (Neutralno), „Vivid“ (Izražajne boje), „Monochrome“ (Monohromatski), „Portrait“ (Portret), „Landscape“ (Pejzaž); izabrana kontrola slike se može izmeniti
Tražilo Refleksno tražilo u obliku pentaprizme u nivou oka
Pokrivenost kadra Oko 95% horizontalna i 95% vertikalna pokrivenost
Uvećanje Oko 0,8× (50mm f/1,4 sočivo u beskonačnosti, -1,0 m-1)
Udaljenost oka od tražila 18 mm (-1,0 m-1)
Podešavanje dioptrije -1,7 do +0,5 m-1
Fokusiranost ekrana Tip B BriteView Clear Matte Mark VII ekran
Refleksno ogledalo Tip sa brzim vraćanjem
Otvor blende Trenutno vraćanje, elektronski kontrolisano
Kompatibilni objektivi AF-S ili AF-I NIKKOR: Podržane su sve funkcije. Objektivi tipa G ili D AF NIKKOR bez ugrađenog motora za autofokus: Podržane su sve funkcije osim autofokusa. Drugi objektiv tipa AF NIKKOR bez ugrađenog motora za autofokus: Podržane su sve funkcije osim autofokusa i 3D color matrix metering II. IX NIKKOR i F3AF: nisu podržani. Objektiv tipa D PC: Podržane su sve funkcije osim autofokusa i nekih režima snimanja. AI-P NIKKOR: Podržane su sve funkcije osim autofokusa i 3D color matrix metering II. Objektivi koji ne pripadaju tipu CPU: Autofokus nije podržan. Može se koristiti u režimu ekspozicije M, ali merač ekspozicije ne radi. Elektronski daljinomer može da se koristi ako sočivo ima maksimalnu blendu od f/5,6 ili bržu.
Tip zatvarača Elektronski kontrolisan zatvarač sa vertikalnim kretanjem, postavljen ispred žižne ravni
Brzina zatvarača 1/4000 do 30 s sa koracima od 1/3 EV, bulb
Sinhronizovana brzina blica X = 1/200 s; sinhronizuje se sa zatvaračem pri brzini od 1/200 s ili manjoj
Režim oslobađanja Jedan kadar, neprekidno, samookidač, tih
Avansni broj slika u sekundi Najviše 3 kadra u sekundi (ručno izoštravanje slike, režim M ili S, brzina zatvarača 1/250 s ili veća i ostala podešavanja sa podrazumevanim vrednostima)
Samookidač 2 s, 10 s
Merenje TTL merenje ekspozicije pomoću RGB senzora od 420 piksela
Matrični metod merenja: Matrično merenje II 3D boja (objektivi tipa G i D); Matrično merenje II boja (ostali CPU objektivi); centralno izmereno: Prioritet od 75% unutar kruga od 8 mm u centru kadra; tačka: Meri se unutar kruga od 3,5 mm (oko 2,5% kadra) centriranog na izabranu tačku fokusa
Raspon (ISO 100, f/1.4 sočivo, 20 °C/68 °F) Matrično ili merenje sa težištem u centru: od 0 do 20 EV; merenje u tački: od 2 do 20 EV
Priključak za merenje ekspozicije CPU
Režim Automatski režimi (automatsko, automatsko (isključen blic); režimi scena (portret, pejzaž, dete, sportovi, krupni plan, noćni portret); automatski programirano sa fleksibilnim programom (P); automatski prioritet zatvarača (S); automatski prioritet blende (A); ručno (M)
Kompenzacija ekspozicije -5 to +5 EV sa koracima od 1/3 EV
Zaključavanje ekspozicije Detektovana vrednost osvetljenosti se zaključava pomoću dugmeta AE-L/AF-L
ISO osetljivost (preporučivi indeks ekspozicije) ISO 100 do 3200 u koracima od 1 EV; takođe, može da se podesi na oko 2 EV iznad ISO 3200 (ekvivalentno sa ISO 12800); dostupna je automatska kontrola ISO osetljivosti
Aktivno D-Lighting (dnevno osvetljenje) može da se izabere u okviru opcije uključivanja ili isključivanja
Autofokus Nikon Multi-CAM 1000 modul sa senzorom za autofokus i TTL faznom detekcijom, 11 tačaka fokusa (uključujući jedan unakrsni senzor), kao i pomoćno svetlo za AF (opseg oko 0,5–3 m/1 ft. 8 in.–9 ft. 10 in.)
Opseg detekcije -1 do +19 EV (ISO 100 na 20°C/68°F)
Servo objektiv Autofokus (AF): Jedan servo autofokus (AF-S); neprekidni servo autofokus (AF-C); automatski AF-S/AF-C izbor (AF-A); intuitivno praćenje fokusa se automatski aktivira u skladu sa statusom objekta. Ručno izoštravanje slike (MF): Može da se koristi elektronski daljinometar
Režim oblasti za AF AF sa merenjem u jednoj tački, AF sa dinamičkom oblašću, AF sa automatskim određivanjem oblasti, AF sa 3D praćenjem (11 tačaka)
Zaključavanje fokusa Fokus može da se zaključa kada se dugme za oslobađanje zatvarača pritisne do pola (jedan servo autofokus) ili pritiskom na AE-L/AF-L dugme
Ugrađeni blic Broj vođica iznosi 12/39, 13/43 sa ručnim blicom (m/ft, ISO 100, 20°C/68°F); automatski režim, portret, dete, krupni plan, noćni režim: Automatski blic sa automatskim iskakanjem; P, S, A, M: Iskakanje blica se aktivira pritiskom na okidač
Kontrola blica TTL: i-TTL funkcija uravnoteženog popunjavanja senki prilikom korišćenja blica i standardni i-TTL blic za digitalne SLR fotoaparate sa RGB senzorom od 420 piksela. i-TTL funkcija uravnoteženog popunjavanja senki prilikom korišćenja blica dostupna je kod ugrađenog blica i SB-900, SB-800, SB-600 ili SB-400 prilikom matričnog merenja ili merenja sa prioritetom u centru. Standardni i-TTL je dostupan uz ugrađeni blic i SB-900, SB-800, SB-600 ili SB-400 kada je izabrano merenje u tački (režim blica može da se podesi korišćenjem kontrola brzine svetlosti sa SB-900, SB-800, kao i SB-600). Automatska blenda: Dostupna sa SB-900 ili SB-800 i CPU objektivima. Automatski bez TTL funkcije: Podržani su blicevi SB-900, SB-800, SB-80DX, SB-28DX, SB-28, SB-27 i SB-22S. Ručno podešavanje prioriteta daljine: Dostupno za SB-900 i SB-800
Ugao pokrivenosti Dovljan za osvetljavanje ugla prikaza objektiva od 18 mm. Ivice slike mogu da budu pomalo tamne u zavisnosti od uslova, kao što je vrsta sočiva koja se koristi u podešavanjima blende.
Režim blica Automatski, portret, dete, krupni plan: automatski, automatski sa uklanjanjem efekta crvenih očiju; isključivanje je moguće sa ugrađenim blicom; ukoliko se koriste opcione jedinice blica, dostupno je i dosvetljavanje prilikom korišćenja blica, kao i funkcija uklanjanja efekta crvenih očiju. Noćni portret: Automatsko sporo sinhronizovanje, automatsko sporo sinhronizovanje sa uklanjanjem efekta crvenih očiju; isključivanje je dostupno sa ugrađenim blicom; ukoliko se koriste opcione jedinice blica, dostupno je sporo sinhronizovanje i sporo sinhronizovanje sa uklanjanjem efekta crvenih očiju. Pejzaž, sportovi: Dodatni blic i uklanjanje efekta crvenih očiju dostupni su sa opcionim jedinicama blica. P, A: Dosvetljavanje prilikom korišćenja blica, sporo sinhronizovanje na kraju ekspozicije, sporo sinhronizovanje, sporo sinhronizovanje sa uklanjanjem efekta crvenih očiju, uklanjanje efekta crvenih očiju. S, M: Dosvetljavanje prilikom korišćenja blica, sinhronizovanje na kraju ekspozicije, uklanjanje efekta crvenih očiju
Kompenzacija blica -3 do +1 EV u koracima od 1/3 EV
Indikator spremnosti blica Svetli kad se ugrađeni blic ili opcioni blicevi kao što su SB-900, SB-800, SB-600, SB-400, SB-80DX, SB-28DX i SB-50DX napune u potpunosti; treperi 3 s nakon što blic bljesne punim intenzitetom
Stopice za pribor ISO 518 kontakt stopice za blic sa kontaktima za sinhronizaciju i podatke, kao i sa bezbednosnim zaključavanjem
Sinhronizacija terminala AS-15 adapter za sinhronizaciju terminala (posebno se kupuje)
Nikonov sistem kreativnog osvetljavanja (CLS) Napredno bežično osvetljenje podržano je kao glavnokomandujuća funkcija za opcione SB-900, SB-800 ili SU-800 bliceve. Funkcija razmene informacija o boji prilikom slikanja blicom („Flash color information communication“) podržana je za ugrađeni blic i sve jedinice blica koje su kompatibilne sa CLS sistemom
Balans bele boje Automatsko osvetljenje (TTL balans bele boje sa glavnim senzorom i RGB senzor od 420 piksela); osvetljenje žaruljom, fluoriscentno osvetljenje (7 tipova), direktna sunčeva svetlost, blic, oblačnost, senka, unapred određeno ručno podešavanje, sva su sa finim podešavanjem osim unapred određenog ručnog podešavanja.
Live View – servo objektiv Autofokus (AF): Jedan servo autofokus (AF-S); stalni servo autofokus (AF-F). Ručno izoštravanje slike (MF)
Režim oblasti Live View autofokusa AF sa prioritetom lica, AF sa detekcijom široke oblasti, AF sa detekcijom normalne oblasti, AF sa praćenjem objekata
Autofokus AF sa otkrivanjem kontrasta bilo gde u kadru (fotoaparat automatski bira tačku fokusa kada su izabrane opcije AF sa prioritetom lica ili AF sa praćenjem objekta)
Automatski izbor scene dostupan je u okviru automatskog režima i režima automatskog isključivanja blica
Snimanje filma Format datoteke: MOV
Snimanje filma Veličina/opseg kadra: 1920 × 1080, 24 kadrova u sekundi; 1280 × 720, 30 kadrova u sekundi
Snimanje filma Kompresija video zapisa: H.264/MPEG-4 Napredno kodiranje video zapisa
Snimanje filma Format snimanja zvuka: Linearni PCM
Snimanje filma Audio (zvuk): Ugrađeni ručni mikrofon. Može da se uključi ili isključi.
Snimanje filma Merenje: TTL merenje ekspozicije pomoću glavnog senzora za sliku
Ekran 3 inča. (7,5 cm), oko 230.000 tačaka TFT LCD sa podešavanjem za osvetljenost
Reprodukovanje Reprodukovanje na celom ekranu; reprodukovanje filma; nasumično reprodukovanje (4, 9, ili 72 slika ili kalendar); projekcija slajdova; histogramski prikaz; prikaz istaknutih delova; automatska rotacija slike; unošenje komentara za sliku (najviše 36 znakova)
Funkcije retuširanja D-Lighting, uklanjanje efekta crvenih očiju, skraćivanje, monohromatska funkcija, filter-efekti, balans boje, funkcija male slike, preklapanje slike, NEF (RAW) obrada, brzo retuširanje, ispravljanje, kontrola izobličenja, funkcija ribljeg oka, kontura boje, kontrola perspektive, efekat minijature, uređivanje filma
USB USB velike brzine
HDMI izlaz Konektor tipa C HDMI
Terminal za dodatnu opremu Daljinski kabl: MC-DC2 (dostupno odvojeno); GPS jedinica: GP-1 (dostupan odvojeno)
Podržani jezici Kineski (pojednostavljeni i tradicionalni), češki, danski, holandski, engleski, finski, francuski, nemački, indonežanski, italijanski, japanski, korejski, norveški, poljski, portugalski, ruski, španski, švedski, turski
Baterija Jedna punjiva litijum-jonska baterija EN-EL14 (dobija se uz fotoaparat)
AC adapter EH-5a AC adapter; zahteva EP-5A konektor za napajanje (kupuje se naknadno)
Dimenzije (širina × visina × dubina) Oko 124 × 96 × 74,5 mm (4,9 × 3,8 × 2,9 in.)
Težina Oko 500 g (1 lb. 1,6 unci.) sa baterijom i memorijskom karticom ali bez poklopca za kućište
Rok trajanja Kućište i jedinica zatvarača traju oko 100.000 ciklusa.

Studio Mrdjenovic

Photo Print & Design Studio

Vojvode Radomira Putnika 23, Banja Luka

Izrada fotografija, štampa na slikarskom platnu, izrada foto knjiga, uramljivanje slika, foto posteri...

X