9 savjeta (trikova) za vaše bolje fotografisanje

U ovim kratkim uputstvima sažeti su osnovni “recepti” za dobru fotografiju. Bez obzira koliko ste iskusni ili neiskusni, ovih 9 savjeta mogu učiniti vaše fotografije boljim!

 

1. Pazite na pozadinu!
Nastojte da pozadina svojim sadržajem ne odvlači pažnju od objekta snimanja. Jednostavna i nenametljiva pozadina ističe objekt. Nekad se zbog toga isplati pokušati naći bolji kut snimanja ili jednostavno promijeniti mjesto.

 

2. Približite se!
U pravilu, što ste bliže predmetu snimanja, fotografija je bolja. Približavanje eliminira nepoželjnu pozadinu koja odvlači pažnju od objekta snimanja. Snimite tako da sliku ispunite jasnim i interesantnim motivom. Provjerite u uputstvima za rukovanje koliko se sa vašim fotoaparatom možete najviše približiti da biste dobili oštru fotografiju. Mnogi jednostavniji fotoaparati ne mogu snimati na distanci manjoj od 1,2-1,5m

 

3. Neka objekt ne bude uvijek u središtu!
Nema ništa loše u tome ako je osoba koju snimate u sredini fotografije. Ipak, pokušajte je ponekad postaviti na jednu stranu i time ćete postići dinamičnu kompoziciju koja je oku interesantnija.

 
 
 

4. Zahvatite i bliske predmete!
Kada snimate krajolike i udaljene objekte, uključite u fotografiju i predmete koji su vam bliže. Oni će fotografiji dati dubinu i perspektivu.

 
 

5. Budite “nevidljivi”!
Kada snimate ljude, nastojte da se oni bave nekom aktivnošću! Tada neće obraćati pažnju na vas i na fotografijama će se osjetiti spontanost. Zaposlite ih nečim i njihovi će izrazi biti prirodni i opušteni.

 
 

6. Prepoznajte dobro svjetlo!
DOVOLJNO svjetla je nužno za eksponiranje filma u vašem fotoaparatu, ali DOBRO svjetlo čini uspješnu fotografiju! Ono je zaslužno da fotografija bude “plastična”, koloristička i dopadljiva onome koga smo snimili. Zapamtite da snažno sunčano svjetlo nije uvijek najbolje svjetlo za fotografiranje. Mnogi se iznenade kada otkriju da sunce pokriveno oblacima daje najbolju rasvjetu za snimanje ljudi. Vrlo jako sunce daje oštre sjene na licu i čini da snimana osoba “žmirka”. Oblačno nebo daje “mekano” svjetlo koje je idealno za portrete.

 

 

7. Držite fotoaparat mirno ili koristite bljeskalicu!
Ponekad potencijalno dobra fotografija ne uspije jer se zaborave neka osnovna pravila. Mirno držanje fotaparata je uvjet za oštru fotografiju! Kada pritisnete okidač učinite to nježno, jer i mali pomak fotoaparata može uzrokovati neoštrinu. Nađite pogodan oslonac (stol, ograda, krov automobila) za vašu ruku ili upotrijebite mali stativ. Bljeskalica koja je ugrađena u vaš fotoaparat nije korisna samo po noći i u zatvorenom prostoru. Koristite je u sumrak i po jakom suncu da biste ublažili oštre sjene. Provjerite u uputstvima za rukovanje kolika je snaga vaše bljeskalice. O njoj ovisi područje u kojem će objekti biti pravilno osvjetljeni i obično se kreće od 1,5m do 4,5m.

 

8. Odaberite odgovarajući film!
Tri najpopularnije vrste negativ-filma za izradu fotografija su one sa oznakama 100, 200 i 400. Radi se o različitim osjetljivostima na svjetlo (veći broj – veća osjetljivost). Oni koji će snimati pod suncem ili sa bljeskalicom neka odaberu film sa oznakom 100. Ako zelite fotografije prirodnog ugođaja kod postojećeg i slabijeg svjetla (u sobi, kraj prozora) lakše ćete ih snimiti ako upotrijebite filmove sa oznakama 200 i 400.

 

9. Neka vam je fotoaparat pri ruci!
Svi ovi savjeti neće vam mnogo pomoći ako ste vaš fotoaparat ostavili kod kuće. Koliko ste nepovratnih trenutaka “izgubili” zbog toga? Spontani trenuci uhvaćeni na film neprocjenjive su foto-uspomene. Da biste ih uhvatili, fotoaparat mora biti uz vas. Ako vam je vaš standardni fotoaparat prevelik za nošenje, nabavite lagani “džepni” model kojih danas ima mnogo u ponudi.

 

Izvor: http://www.badrov.hr/

Studio Mrdjenovic

Photo Print & Design Studio

Vojvode Radomira Putnika 23, Banja Luka

Izrada fotografija, štampa na slikarskom platnu, izrada foto knjiga, uramljivanje slika, foto posteri...